OTOPARK HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
Yiğit Mühendislik HAVALANDIRMA
Otopark Havalandırma Sistemleri
Arabalar günlük yaşamın doğal bir parçası haline geldi. Yaygın toplu taşıma sistemlerine rağmen, günümüzde çoğu insanın bir arabası var. Park tesisleri bu nedenle, özellikle şehirlerde ve büyük kasabalarda büyük talep görmektedir. Geleneksel, açık otoparklar çok fazla yer kaplarken, insanlar şehirlerindeki parkları ve açık alanları tercih etme eğilimindedir. İklim koşulları veya park halindeki arabaların zarar görmesini önleme isteği gibi diğer durumlarda, kapalı park olanaklarını gerekli kılar. Bu nedenle, giderek daha fazla otopark inşa ediliyor; hem yerin üstünde hem de altında. Bununla birlikte, araba egzozu diğerlerinin yanı sıra birkaç tehlikeli gaz, karbon monoksit (CO) ve benzen içerir ve sağlık nedenleriyle bunların otoparklardan çıkarılması gerekir.
Otopark Havalandırma Mantığı
Havalandırma, havanın taşınmasıdır. Havayı taşımak için bir kütle hareket ettirilmelidir. 20 ° C’de havanın yoğunluğu yaklaşık. 1,2 kg / m³. Bu nedenle, 10 m³ havanın havalandırılması 12 kg’lık bir kütlenin hareket ettirilmesini gerektirir.
Hava üç şekilde hareket ettirilebilir. En iyi bilinen yöntem, havayı kanal boyunca emen veya iten bir fan aracılığıyla kanal yoluyla taşımaktır. Ayrıca havanın termal diferansiyellere (baca veya baca etkisi olarak adlandırılan) tepki olarak dikey olarak hareket ettiği de iyi bilinmektedir. Üçüncü yöntem jet havalandırma olarak bilinir ve hareketli bir cismin bir “itme kuvvetine” maruz kaldığında hız değiştirmesi gerçeğini kullanır. Fizikte bu fenomen itme olarak bilinir.
Otopark Kategorileri
Havalandırma sistemleriyle ilgili olarak, iki tür otopark vardır: açık ve kapalı otoparklar. Yerin üstünde bulunan otoparklar bile, yetersiz doğal havalandırma varsa kapalı bir otopark olabilir.
Açık Otoparklar
Açık otoparklar, örtüsüz otoparkları ve gerekli havalandırmayı sağlamak için yeterince açık olanları içerir. Bir otoparkın açık olarak sınıflandırılabilmesi için çeşitli gereksinimlerin karşılanması gerekir. Her ülkenin, az ya da çok katı olabilen kendi düzenlemeleri vardır. Genel olarak gereksinimler, daha uzun bir otopark tesisi inşa etme geleneği olan ve dolayısıyla tasarımlarında daha fazla deneyime sahip ülkelerde daha belirgindir.
- Doğal havalandırma garanti edilmelidir.
- En az iki karşıt duvarda, kapatılamayan veya engellenemeyen kalıcı açıklıklar bulunmalıdır.
- Bu dış duvarlardaki açıklıklar, söz konusu park katının toplam duvar alanının en az üçte birini kaplamalıdır. Alternatif olarak, havalandırma açıklıklarının alanı, park seviyesi taban alanının en az %2,5’i olmalıdır.
- Duvarlar arasındaki mesafe 54 metreyi geçmemelidir.
- En yakın bina ile havalandırma açıklığı olan bir dış duvardan en az 5m mesafe olmalıdır.
- En düşük park seviyesi, zemin seviyesinin 1,3 m’den daha derin olmamalıdır.
- Doğal havalandırmayı etkileyen / engelleyen hiçbir engel olmamalıdır.
- Gereksinimlerden yalnızca biri karşılanmazsa, park tesisi kapalı otopark olarak sınıflandırılır ve bu nedenle mekanik havalandırma sağlanmalıdır.
Kapalı Otoparklar
Kapalı otoparklar şu özelliklere sahiptir:
- Maksimum mesafeden daha fazla olan dış duvarlar.
- Havalandırma açıklıklarına veya tıkanabilen açıklıklara sahip yalnızca tek bir dış duvar.
- Varsa, açık otoparklardaki gereksinimleri karşılamayan havalandırma açıklıkları.
- Havalandırma açıklığı olmayan yer altı otoparkları.
- Komşu binalara 5 metreden az mesafe.
- Yer seviyesinin altında 1,3 m’den fazla derinlik.
- Otoparkın içinde doğal çapraz havalandırmayı engelleyen engeller.
Geleneksel Havalandırma Yöntemleri
Halihazırda otopark tesislerinde dört farklı havalandırma yöntemi kullanılmaktadır.
Doğal Havalandırma
Açık otoparklarda rüzgar ve termal şartlar ile doğal havalandırma kullanılmaktadır.
Yarı Doğal Havalandırma
Bu durumda, besleme havası otoparka doğal olarak girecek ve hava mekanik olarak dışarı atılacaktır. Bunun tersi de mümkündür. Hava mekanik olarak sağlanacak ve egzoz havası aşırı basınçla otoparktan ayrılacaktır. Bu yöntemle genellikle kanallara ihtiyaç duyulmaz.
Basit Geleneksel Havalandırma
Kapalı otoparklarda basit geleneksel havalandırma kullanılmaktadır. Bu tür sistemler ayrıca temiz hava fanları ve egzoz fanlarından oluşur, ancak hiçbir kanal kullanılmaz.
Konvansiyonel Havalandırma
Kapalı otoparklarda geleneksel havalandırma kullanılmaktadır. Hava taşımak için kanallarla birlikte hem temiz hava fanlarından hem de egzoz fanlarından oluşur.
Pratikte, geleneksel havalandırma sistemlerinde birkaç sorun vardır.
Örneğin:
- Giriş ve / veya egzoz kanalları için yer yok veya yetersiz.
- Sistemin yeterli havalandırmayı sağlayacağına dair bir garanti yoktur.
- Havalandırması çok az olan veya hiç olmayan sözde “ölü” köşeler olasıdır.
- Kanallara yer yok.
- Sistem tasarımı sırasında yangın durumunda duman kontrolü dikkate alınmaz.
- Değişken gereksinimlere yanıt olarak havalandırma düzeyini düzenleme olasılığı dikkate alınmaz.
- Yangın kapıları ve yangın duvarları gibi yangından korunma tesisatları, otoparkın engelsiz bir şekilde görülmesini engeller.
Jet havalandırma sistemleri, otopark havalandırması ve özel durumlarda yangın durumunda duman kontrolü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlayabilir.
Jet Fan Otopark Havalandırma Sistemi
Geleneksel havalandırma sistemlerinde, tüm hava fanlar ve kanallar aracılığıyla çekilir. Bu hem sağlanan temiz hava hem de boşaltılan kullanılmış hava için geçerlidir. Basınç düşüşünü önlemek için hava hızı olabildiğince düşük tutulur. Bununla birlikte, bu, kanalların nispeten geniş olması gerektiği ve dolayısıyla önemli bir alan gerektirdiği anlamına gelir.
Jet fanların işlevi, impuls prensibine dayanmaktadır. Küçük bir yüzey alanından (fan çıkışı) hava nispeten yüksek bir hızda boşaltılır. Bu hava, fanın önündeki hava ile çarpıştığında, havayı ileri doğru iterken aynı zamanda çevredeki havayı da beraberinde çeker (indüksiyon etkisi).
Bu nedenle, çevreleyen hava, hava akışı yönünde hareket edecektir. Bu indüksiyon veya sürüklemenin bir sonucu olarak, hareket halindeki hava miktarı her zaman fanın kendisinden geçen hava miktarından önemli ölçüde daha büyük olacaktır.
Bu tahrik kuvveti, jet fanlarının itme veya itme kuvveti olarak adlandırılır ve Newton [N] cinsinden ifade edilir. İtme, kütle akış hızının ve hızdaki değişikliğin ürünüdür. Çıkışın hacimsel akış [m³ / s] ve basınç [Pa] olarak ölçüldüğü geleneksel fanların aksine itme, jet fanlar için ölçüm birimidir.
Jet havalandırma prensibi teorik olarak, çevreleyen havanın sıfır başlangıç hızına sahip olduğu varsayıldığında, bir jet fan tarafından üretilen itme, jet fanının hacimsel hava akış hızı, yoğunluğu ve çıkış hızının ürününe eşittir.
Jet fanların çevredeki hava üzerindeki etkisi sadece yereldir. Jet fanların etkili çalışma alanı, havalandırma sisteminin tipine ve işlevine bağlıdır.
Jet fanlar, otopark boyunca hava hareketini ve karışmayı sağlamak için stratejik konumlara yerleştirilmiştir. Bu itmeli havalandırma prensibinin mekanik egzoz ve (doğal ve / veya mekanik) temiz hava beslemesiyle kombinasyonu, kapalı otoparklar için optimum havalandırma sistemi sağlar.
Otopark tesislerinde, jet fanlar, hem CO hem de nihayetinde (patlayıcı) sıvı benzin gazı dumanlarının emilmesi için kanalların yerine kullanılabilir.
Emme ünitesi tipik olarak bir ızgara, iki egzoz fanı ve gerekirse ses zayıflatmasından oluşur.
Örneğin, CO için belirlenen limit aşıldığında, gaz algılama sisteminden ana kontrol paneline bir sinyal gönderilir. PLC’de (Programlanabilir Mantık Kontrolü) ilgili havalandırma senaryosu başlatılır, bu senaryo (şaft) damperlerinin doğru ayarlanmasını kontrol eder, egzoz fanlarını çalıştırır, ardından besleme fanları ve jet fanları gelir.
Jet fanlı bir havalandırma sistemi, otoparklar için geleneksel kanallı havalandırma sistemlerine göre çok sayıda avantaj sunar:
- Yerden tasarruf; Otoparkta zaten kısıtlı olan değerli yer kaplayan karmaşık kanal sistemi işlevi, yerini jet fanlara bırakıyor.
- Esnek kurulum; Jet fanların konumlandırılması çok esnektir ve otopark içindeki diğer sistemlerle kolayca koordine edilebilir.
- Optimal havalandırma; Jet fanlar, egzoz dumanlarını çevreleyen hava ile verimli bir şekilde karıştırdığından, yüksek lokal toksik gaz konsantrasyonları önlenir.
- Ölü nokta yok; Jet fanlar, otoparkın sınırlı havalandırmalı kısımlarına yerleştirilebildiğinden, yüksek yerel konsantrasyonların oluşması önlenir.
- Enerji tasarrufu; Kanallı havalandırma sistemlerine kıyasla ilgili enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Tasarruf; tasarım ve kurulum sırasında jet fanların (yeniden) konumlandırılması çok esnektir.
- Duman kontrol sistemleri mümkündür.
Havalandırmaya ihtiyaç duyulmayan açık otoparklarda jet fanlar ile doğal havalandırma desteklenerek “ölü” alanların oluşması engellenir.
Aynı durum, yalnızca açık otoparkların gereksinimlerini karşılayamayan park tesisleri için de geçerlidir. Burada da doğal havalandırma gereksinimleri genellikle yalnızca jet fanlar kullanılarak karşılanabilir.
Bu gibi durumlarda, genellikle% 100 geri dönüşümlü otopark jet fanları kullanmak en iyisidir. Bu fanlar, her iki yönde de aynı itişi sağlayabilir, böylece akış yönü rüzgar koşullarına uyacak şekilde değiştirilebilir.
Yiğit Mühendislik HAVALANDIRMA 'yı tercih ederek düzenli periyodik bakım ile kaliteli bir hizmeti uzun vadeli bir yatırıma dönüştürebilirsiniz.Otopark havalandırma sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak ofisimize gelebilir, iletişim numaralarımızı veya Whatsapp hattımızı kullanarak firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.